Fizika és Kémia Érettségi feladatok
tematikus válogatása


Machnikné Széplaki Tünde vagyok. 1995-ben végeztem a szegedi József Attila Tudományegyetem kémia-fizika szakán. A Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium tanára vagyok, 2010-től a természettudományos munkaközösség vezetőjeként is tevékenykedem. Intézményünkben reál tagozatos osztályok is működnek, ahol a kémiát és biológiát emelt óraszámban tanulják a tanulóink, mindkét tantárgyból nagy számban jelentkeznek az emelt szintű érettségire. Kezdetektől fogva tanítok a reál csoportokban, folyamatosan készítek fel diákokat kémiából az emelt szintű érettségire, versenyeztetek, tehetséget gondozok, minden évben az országos döntőkig jutnak el a tanulóim a Curie, Irinyi, Dürer, Oláh György kémia versenyeken.

Szakmai tevékenységeim

   • 2008-tól mentortanári tevékenységet is ellátok, a Nyíregyházi Egyetem és a Debreceni Egyetem kémia ill. fizika szakos hallgatóinak mentorálását végzem.

   • 2013-ban megszereztem a Közoktatás vezető szakvizsgát a BME-n. Diplomamunkám címe: Különbözőségek és azonosságok a nemzeti és az Európai Unió tagállamainak iskolarendszerében országok megnevezésével.

   • 2014-ben az érettségi vizsgaelnöki képzést is elvégeztem, azóta a tantárgyi vizsgabizottságokban hol kérdező tanári, hol elnöki feladatokat látok el.

   • 2014-ben részt vettem a PME és PSZE képzésen, sikeres vizsgák után kértem felvételemet a szakértői és tanfelügyelői névjegyzékbe, így 2015-től elértem a mesterpedagógus fokozatot és tanfelügyelői, szakértői megbízásokat is kaptam.

   • 2015-ben beválogattak a mesterpilot pályázatba, ahol a portfólióm pozitív elbírálása után elkezdhettem a mesterprogramom kidolgozását, vagyis a kémia és a fizika tantárgyak emelt és közép szintű, magyar és idegen nyelvű dolgozatait tematikusan szétválogatom, és egy honlapot készítek, ahova a feladatokat feltöltöm. Ennek eredményeképpen született meg ez az oldal.